KÖZLEMÉNYEK
Különbözô érésfokú csipkebogyó C-vitamintartalmának viselkedése szedéskor és utóéréskor. SABALITSCHKA T. és MICHELS H. vizsgálatai szerint különféle rózsafajoktól eredô és különbözô érési fokon gyûjtött csipkebogyók C-vitamintartalma az érésig emelkedett, majd azután csökkent. Míg azonban általánosságban a csipkebogyók megpuhulásakor az aszkorbinsavtartalom fogy, a Rosa rugosa nevû rózsafaj álterméseire vonatkozólag a kutatók ezt nem tapasztalták. Éretlenül szedett csipkebogyók utóérésekor az aszkorbinsavtartalom csak jelentéktelen mértékben vagy egyáltalán nem emelkedett, sôt gyakran csökkent, és pedig annál inkább, minél érettebbek voltak a csipkebogyók. Éretlenül szedett és utóérett csipkebogyók sohasem érik el a cserjén érett csipkebogyók aszkorbinsavtartalmát. A kutatók ezért azt ajánlják, hogy a csipkebogyókat csak teljesen érett állapotban gyûjtsék. Azt is megállapították, hogy ugyanazon rózsafajból eredô csipkebogyók színe és aszkorbinsavtartalma között összefüggés áll fenn.
Kieselbach Gyula.
Természettudomány, | II. évfolyam. 1947. 288. oldal |
https://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/ | |
https://www.ch.bme.hu/chemonet/TermVil/ |